PMVD prejela nagrado državljan_ka Evrope

Izjava za javnost

Pravna mreža za varstvo demokracije je prejela nagrado državljan_ka Evrope, ki jo podeljuje Evropski parlament. Ta je v obrazložitvi zapisal, da je PMVD nagradil za projekt podpore posameznic in posameznikov ter organizacij pri uporabi pravnih sredstev za izpodbijanje ukrepov, postopkov in politik, ki so nezakoniti, protiustavni in nedemokratični.

novice-nagrada-drz-evrope.jpg

Evropski parlament izpostavlja varstvo demokracije in vladavino prava kot temeljni vrednoti EU. Na enakih vrednotah je bila leta 2021 ustanovljena tudi Pravna mreža za varstvo demokracije. Pobuda je bila ustanovljena zato, da bi zmanjšala razliko v razpoložljivih finančnih in pravnih sredstvih med državo ter posameznicami in posamezniki, ki se borijo za svoje pravice. S pravnimi mnenji, stališči in pozivi Pravna mreža varuje demokratično, odprto, svobodno in solidarno družbo. S tem prispeva h krepitvi vladavine prava in varstvu demokracije.

Mreža nevladnih organizacij, s katero sodeluje več kot 50 odvetnikov v Sloveniji, je v zadnjem letu postala ena najbolj prepoznavnih organizacij na področju varovanja vladavine prava. Svoje delovanje je uspešno nadgradila s čezmejnim sodelovanjem s poljskimi in madžarskimi kolegi, ki se soočajo s podobnimi izzivi. Po začetku delovanja je uspela k svojim projektom pritegniti tudi mlade, ki se v vlogi aktivnih državljanov borijo za demokracijo.

Pravno mrežo za varstvo demokracije so za nagrado predlagali državljani.

O nagradi

Nagrado državljan Evrope Evropski parlament podeljuje za posebne dosežke na področjih spodbujanja boljšega vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic, čezmejnega ali mednarodnega sodelovanja v EU ali dejavnosti, ki so izraz vrednot iz Listine Evropske unije o temeljnih pravicah. Kandidate lahko predlagajo poslanke in poslanci Evropskega parlamenta, posameznice in posamezniki, skupine ter organizacije civilne družbe.

Sledi nam na

DRUŽBENIH OMREŽJIH

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.