Novice

Kolaž elementov: šop časopisov, obrisi osebe z megafonom, grafični elementi.

V preteklih dneh smo bili priča številnim oglasom trgovcev, ki so ob mednarodnem dnevu žensk ponujali posebne popuste za osebe ženskega spola. Ne glede na to, kaj si mislimo o skladnosti popustov ob dnevu žensk z duhom praznika, posebni popusti ob prazniku žensk niso pravno vprašljivi sami po sebi, za prepovedano diskriminacijo gre le, če popuste lahko uveljavljajo zgolj osebe ženskega spola. Smiselno enako velja tudi za morebitne popuste za osebe moškega spola na "dan mučenikov".

VEČ >>>

Vlada RS je 29. februarja sprejela Odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke (UL RS št. 17/2024), v katerem je določila zdravniške storitve v času stavke, ki traja od 15. januarja 2024, njihova opustitev pa bi poleg storitev, ki so primeroma naštete v zakonu, ki ureja zdravniško službo, v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt ali so potrebne za zagotavljanje zdravja ljudi in varnosti premoženja ali so nenadomestljiv pogoj za življenje in delo državljanov ali delo drugih organizacij, in sicer je Vlada zdravnikom_icam med stavko z odlokom naložila opravljanje dodatnih storitev.

VEČ >>>

Košarkarska zveza Slovenije (KZS) je pred tekmama Slovenija - Ukrajina in Slovenija - Izrael, s katerima so se začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025, obvestila navijače_ice, da v dvorano, poleg določenih predmetov in transparentov z žaljivo vsebino, ne smejo prinesti zastav tujih držav. Kot je mogoče razumeti, je KZS omejitev uvedla "zaradi varnostnih razlogov."

VEČ >>>

V četrtek, 15. februarja 2024, je odvetniška pisarna Senica v imenu skupine nevladnih organizacij – med njimi je tudi PIC s projektom Pravna mreža za varstvo demokracije – na Upravno sodišče RS vložila tožbo zaradi razveljavitve Javnega razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju

VEČ >>>

Na okrogli mizi z naslovom »Izzivi urejanja ustavnega položaja in imenovanja sodnikov«, ki jo je organizirala Pravna mreža za varstvo demokracije, so bili sogovorniki večinoma kritični do predlagane spremembe ustave, ki bi imenovanje sodnikov z državnega zbora prenesle na predsednika republike. Skrbi jih, da spremembe ne prinašajo depolitizacije postopka imenovanja sodnikov, kot napoveduje politika, ki jih uvaja.

VEČ >>>

Anuška Podvršič je konec leta 2022 ostala brez osebnega zdravnika, zato je na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) vložila vlogo, naj ji ga dodeli. Zavod jo je zavrnil, pristojno sodišče pa je razsodilo, da mora ZZZS o njeni pravici do izbire osebnega zdravnika spet odločati. Na ZZZS so napovedali, da se bodo na sodbo pritožili.

VEČ >>>

Priročnik o Anti-slapp direktivi

Poročilo |

Pripravili smo priročnik, ki je nastal kot del projekta PATFox (Pioneering anti-SLAPP Training for Freedom of Expression), katerega namen je zasnovati sistem usposabljanja pravnih strokovnjakov, da bi se z znanjem lahko kar se da uspešno odzivali na problem SLAPP tožb.

VEČ >>>

Predstavitev projekta PATFox v Evropskem parlamentu

Izjava za javnost |

Zadnji javni dogodek projekta PATFox bo potekal 31. januarja 2024 v prostorih Evropskega parlamenta, soba ASP 5G1, od 9. do 11. ure po srednjeevropskem času. Dogodek bosta soorganzirala evropska poslanka Ramona Strugariu, poročevalka o Evropskem aktu o svobodi medijev, in evropski poslanec Tiemo Wölken, poročevalec o Anti-SLAPP direktivi.

VEČ >>>

V torek, 16. 1. 2024, je Ministrstvo za javno upravo v Uradnem listu RS objavilo sklep o razveljavitvi razpisa za krepitev državljanskih pravic. Namesto da bi z izbranimi prijavitelji, ki so že avgusta lani prejeli sklepe o izbiri, sklenilo pogodbe o izvajanju projektov, se je odločilo za razveljavitev celotnega razpisa, čeprav revizija morebitnih napak in nezakonitega delovanja funkcionarjev in javnih uslužbencev še ni končana. V zvezi s tem smo danes ministru za javno upravo poslali poziv za srečanje.

VEČ >>>

Pravna mreža za varstvo demokracije vabi na okroglo mizo z naslovom »Izzivi urejanja ustavnega položaja in imenovanja sodnikov«, ki bo v četrtek, 1. februarja 2024, v uHotelu, Miklošičeva 3, Ljubljana, v Salonu Iris.

VEČ >>>

Prijavi se na

novice PMVD

Hvala!
Ups, nekaj je šlo narobe.

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.